Înmatricularea mașinii în altă țară din UE

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, înmatricularea acesteia face obiectul unor condiții specifice, în funcție de durata șederii și de țara în care vă mutați.

Avertisment

Majoritatea normelor referitoare la mașini se aplică și în cazul remorcilor.

Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 6 luni

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, va trebui să o reînmatriculați în țara respectivă. De asemenea, va trebui să plătiți taxele aferente în noua țară, dacă aveți reședința normală acolo.

Avertisment

Termenele-limită pentru înmatricularea mașinilor diferă de la o țară la alta. Contactați autoritățile naționale pentru a afla exact care este termenul-limită și pentru a evita plata unor eventuale amenzi.

În principiu, aveți la dispoziție 12 luni pentru a vă aduce mașina în noua țară, după schimbarea reședinței normale.

Exemplu

Aflați ce norme se aplică pentru a evita amenzile

Cristina s-a mutat din Spania în Franța, unde își găsise un loc de muncă. După două luni, s-a decis să își aducă și mașina înmatriculată în Spania, dar nu a reînmatriculat-o în Franța. Cristina mergea foarte des la serviciu cu mașina și la un control de rutină a fost oprită de poliție. Întrucât mașina era înmatriculată în Spania, a primit o amendă destul de mare pentru că nu a știut că în Franța mașina trebuie reînmatriculată în termen de 6 luni de la mutarea reședinței principale în această țară.

Avertisment

Excepție – regula celor 6 luni privind înmatricularea autovehiculelor nu se aplică în Danemarca.

Dacă vă mutați în altă țară din UE trebuie:

 • să vă înmatriculați mașina
 • să vă schimbați plăcuțele de înmatriculare
 • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
 • să plătiți taxa de înmatriculare și alte taxe de drum în noua țară.

Când plecați din țară trebuie:

 • să radiați mașina
 • să predați plăcuțele de înmatriculare
 • să dovediți că sunteți proprietarul mașinii și că aceasta a trecut inspecția tehnică auto
 • să faceți cerere pentru rambursarea taxei de înmatriculare.

Dacă ați plătit deja taxe de înmatriculare în țara anterioară de reședință, este posibil să fiți în măsură să solicitați o rambursare acolo. Totuși, în funcție de țara în care vă mutați, se poate să vi se ceară să plătiți taxa de înmatriculare fără să o puteți recupera pe cea plătită în țara de origine. În acest caz, veți plăti aceeași taxă de două ori.

Durata șederii este mai mică de 6 luni

Dacă vă mutați în altă țară din UE și rămâneți acolo pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți eventuale taxe de înmatriculare în țara respectivă. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara de reședință. Totuși, s-ar putea să trebuiască să plătiți taxe de drum. Acestea se percep pentru utilizarea mașinii în noua țară. Vă recomandăm să aveți întotdeauna la dumneavoastră certificatul de înmatriculare, actul de proprietate asupra mașinii, precum și dovada de reședință permanentă pentru a demonstra, în cazul unui control al poliției, în ce țară plătiți taxe.

Dacă nu v-ați înmatriculat mașina în noua țară, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați unui rezident din țara respectivă. Acesta vă poate conduce mașina doar dacă dumneavoastră sunteți unul din pasageri. Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu au reședința permanentă în noua țară.

Verificați normele exacte referitoare la taxele auto aplicabile în altă țară din UE care îi vizează pe studenți, pe lucrătorii transfrontalieri și pe cetățenii cu reședință secundară.

Puncte de penalizare și amenzi

Puteți fi amendat dacă:

 • trebuie să vă înmatriculați mașina dar nu faceți acest lucru la timp
 • nu plătiți taxele aferente
 • conduceți cu o plăcuță de înmatriculare din altă țară din UE fără dovadă de reședință și certificat de inspecție tehnică.

Puteți verifica normele care se aplică în țara în care vă mutați pe site-urile autorităților naționale:

ă țară din UE și vă luați și mașina, înmatricularea acesteia face obiectul unor condiții specifice, în funcție de durata șederii și de țara în care vă mutați.

Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 6 luni

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, va trebui să o reînmatriculați în țara respectivă. De asemenea, va trebui să plătiți taxele aferente în noua țară, dacă aveți reședința normală acolo.

Service auto Galati

Rezervați acum serviciul de reparații auto la Corzah Auto Group Service Galati

 Tel 0757035645

Service auto Galati

http://corzahservice.ro/

https://g.page/corzahauto?share

Avertisment

Legislaţia UE