• Costul asigurărilor RCA variază mult de la o ţară la alta. Ţinând cont de existenţa pieţei unice, presupun că îmi pot cumpăra o asigurare din orice ţară a UE?  În realitate, preţurile sunt stabilite în funcţie de numeroase condiţii locale, de exemplu limitele de despăgubire a victimelor accidentelor, normele care reglementează răspunderea civilă şi costurile reparaţiilor auto. Astfel, o asigurare poate avea un preţ diferit chiar de la o zonă la alta a aceleiaşi ţări.De asemenea, firmele de asigurări trebuie să îndeplinească anumite obligaţii legale dacă vor să-şi vândă produsele în ţări din UE în care nu au sedii sau sucursale. De aceea, ele preferă să lucreze prin intermediul unor birouri sau parteneri locali. În practică, aceasta înseamnă că nu vă va fi uşor să găsiţi un asigurător dispus să vă ofere servicii transfrontaliere de asigurare.
  • Mă mut din Franţa în Belgia. Pot să-mi păstrez poliţa RCA emisă de asigurătorul francez?Dacă urmează să rămâneţi în Belgia timp de peste 6 luni, va trebui să vă înmatriculaţi maşina acolo, moment în care va trebui să faceţi dovada unei asigurări auto. Autorităţile belgiene sunt obligate să recunoască valabilitatea poliţelor emise de firmele franceze autorizate să furnizeze servicii în Belgia. Dacă asigurătorul dvs. nu are acest drept, va trebui să încheiaţi un contract de asigurare cu o altă companie.
  • Am cumpărat o maşină second-hand în Germania şi aş vrea să mă întorc în Franţa la volanul său. Din ce ţară trebuie să cumpăr asigurarea – Franţa sau Germania?În mod normal, asigurarea se cumpără din ţara în care este înmatriculată maşina. Dar având în vedere faptul că locuiţi în Franţa şi urmează să o înmatriculaţi acolo, va trebui să apelaţi la un asigurător francez. Este important să-i explicaţi clar acestuia că veţi avea nevoie de acoperire din momentul în care preluaţi maşina din Germania (sau, dacă aţi apelat la un transportator, din momentul în care maşina vă este livrată).
  • Am încheiat o poliţă RCA în Spania, ţara în care locuiesc. Fiul meu va studia timp de un an în Portugalia şi aş vrea să îi dau maşina mea în acest timp. Pot folosi aceeaşi poliţă de asigurare?  Chiar dacă maşina dumneavoastră rămâne înmatriculată în Spania, trebuie să discutaţi cu asigurătorul pentru a vedea dacă poliţa acoperă şi situaţia în care utilizatorul efectiv al maşinii este un membru al familiei care locuieşte în altă ţară din UE. În caz contrar, există riscul ca firma de asigurări să nu acorde despăgubiri pentru un eventual accident produs în Portugalia, pe motiv că nu a fost informată cu privire la schimbările majore intervenite.
  • M-am mutat de curând în Finlanda şi am încercat să închei un contract de asigurare auto, dar firma la care am apelat mă consideră conducător începător şi îmi solicită o primă de asigurare care nu ia în calcul bonusul pe care îl primeam în Italia, ţara mea de origine, pentru că nu avusesem niciun accident. Este legal acest lucru?  DA. Asigurătorii nu sunt obligaţi să vă ia în considerare istoricul de conducător auto, dar aceasta nu înseamnă că toate firmele de asigurări procedează la fel. Nu ezitaţi să analizaţi mai multe oferte. Dacă solicitaţi un istoric de daunalitate, fostul dvs. asigurător are obligaţia să vi-l furnizeze.

Călătoresc în altă ţară din UE

  • Poliţa mea RCA este valabilă pe durata călătoriilor în alte ţări din UE?  DA. Poliţa de răspundere civilă auto rămâne valabilă pe durata călătoriilor sau şederilor temporare în altă ţară din UE. În funcţie de ţara în care aţi încheiat contractul, asigurătorul dvs. vă va furniza, automat sau la cerere, o „Carte verde”. Aceasta va facilita procedurile de despăgubire dacă aveţi un accident în străinătate. Atenţie! În general, poliţa RCA acoperă doar daunele pe care le produceţi altor participanţi la trafic. Alte riscuri (daune proprii, furt, spargere etc.) sunt acoperite de obicei de asigurarea CASCO. Asigurătorul dvs. vă poate explica exact ce prevede contractul de asigurare pe care îl aveţi.
  • De ce costul asigurărilor auto variază atât mult de la o ţară la alta?  Pentru că preţurile depind de condiţiile locale.Este vorba, de exemplu, de diferenţe legate de limitele de despăgubire pentru victime, de regimul de răspundere civilă şi de costul reparaţiilor auto.