Parcuri și locuri de recreere Galați

*”Parcul Eminescu” amenajat în 1869, acest parc mai păstreaza câțiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu care poposi aici de mai multe ori mai ales în ultima parte a vieții. În parc există un mic lac artifical și un loc amenajat unde-n trecut fanfara militară susținea recitaluri. Este renumit datorită prezenței statuii lui Eminescu.

*”Faleza Dunării” este una dintre zonele reprezentative ale Galațiului. Loc de promenadă pentru toți, aici au loc frecvente concerte muzicale și întreceri sportive (concerte “La Elice” și Crosul Copiilor). Reprezintă aproape singura zonă unde s-au valorificat resursele pentru agrement. Oferă un mare potențial de relaxare și agreement prin, spații verzi.

*”Grădina Publică” situată în apropierea Complexului Studențesc reprezită o zonă deosebit de frumoasă pentru odihnă și recreere. Este un punct de vedere excelent asupra Lacului Brateș și a gării principale a Galațiului. O plimbare prin Gradina Publică, unde odinioară se jucau popice și cricket, dezvaluie ronduri de flori și gard viu, alei umbroase și o fântină arteziană a carei apă este purtată de vânt, stropind copiii care trec pe sub ea, în goana bicicletei.

*”Grădina Botanică” este inclusă în Complexul Muzeal Științele Naturii și domină malul stâng al Dunarii. Puteți admira colecțiile de plante din zonele tropicale și subtropicale (cactuși, euforbii, palmieri,crotoni, muscate, begonii, etc.), cochetul rozariu care cuprinde peste 200 soiuri de trandafiri. Flora și vegetația Romaniei se impune de pe versantul sudic însorit al grădinii prin speciile de arbori și arbusti – peste 3000 exemplare. În luna mai tufele de bujori te vor atrage prin petele roșii de culoare. Dacă treci podețul și mergi spre nord ai șansa să treci prin “padurea de aramă” (multe specii de stejar) sau spre “pădurea de argint” – peste 50 exemplare de mesteceni. Coniferele, prin diversitatea și densitatea lor te vor racori în zilele toride ale verii. Gradina japoneză cu lampionul, cascada, lacul și nuferii te invită la meditație și recreere. Pe axul principal al grădinii ochii dumneavoastră sunt încântați de diversitatea coloritului și formei plantelor ornamentale.

*”Rezervația și Grădina Zoologică Gârboavele” – Ambele situate la ieșirea de nord a orașului. Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele este inclusă în Complexul Muzeal Științele Naturii. În cadrul Grădinii zoologice pot fi vãzute diferite specii exotice. De asemenea, pasionații de echitație pot practica acest sport la Gradina Zoologică, aici existând nu doar cai special antrenați pentru acest scop, ci și un manej excelent amenajat și personal instruit. Tematica zoo a fost elaborată împreună cu specialiștii de la European Association of Zoos and Aquaria, și are drept obiective conservarea speciilor rare de animale, precum și educația pentru conservare.

*”Pânzarul Moldovenesc” “Ștefan cel Mare și Sfânt” construit de firma Spat, în urma unui contract cu Consiliul Judetean Galați, Pânzarul este o copie aproape fidelă a navelor cu pânze ce brăzdau Prutul, Dunărea, Siretul și chiar Marea Neagră, pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare.

*”Lacul Vânători” aflat în extremitatea de nord a orașului Galați, pe o suprafață de 28 ha. Cuprinde un lac natural de 11 ha, un versant de 10 ha de pădure de salcâm și un versant de 8 ha parțial amenajat pentru agrement și supus unui plan intensiv de modernizare și reamenajare.

*”Complexul de agrement Priza Dunării” situat la ieșirea din Galati, pe drumul spre Brailă, cuprinde trei piscine, căsuțe, locuri de camping și un restaurant. Pe o porțiune a complexului se află un club occidental ce are ca dotări o piscină, restaurant (150 de locuri), bar și cafenea.

*”Casa Lambrinidi” situată pe Strada Domnească nr. 51, lângă Universitate. Construită de Epaminonda Lambrinidi, proprietarul unei mori de pe strada Portului, și având ca anexa o turnătorie și atelier de reparat mașini și vase, înainte de aprilie 1879, îl găzduiește pe domnitorul Carol I, cu ocazia unei vizite în Galați. A fost sediul Curții de Apel, al Liceului Mihail Kogălniceanu și, după cutremurul din 9-10 noiembrie 1940, al Primăriei.

*”Casa Macri”, unică în România, a fost construită în 1910, fiind locul în care a cântat George Enescu. Familia Macri, una din cele mai vechi familii din Galați, locuiește acum în clădirea din spate. Un imobil superb: Candelabre de Veneția, draperii țesute cu fir din aur, covoare lucrate manual în Europa, piese rare de mobilier, confecționate pe comandă specială la o celebră firmă din Anglia – toate acestea au existat în clădirea în care funcționează acum clubul de noapte Pasha. Au fost furate sub formă de “amintire” de cei care au fost chiriași în casa Macri, pe vremea comunismului. Clădirea, renovată la începutul secolului trecut, ca o bijuterie arhitecturală, a fost înapoiată familiei Macri, după aproape 50 de ani, devastată. Vitraliile, care se aflau cândva la intrarea principală, au fost scoase de niște funcționari pe motiv că nu aveau destulă lumină. În cei 50 de ani, casa Macri a fost transformată în sediu de întreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

*”Perla Dunării” – Restaurantul de la Turnul TV, situat la parter și la 100 metri înălțime de unde vei admira Dunărea, Siretul, Galațiul, Munții Măcinului și Brăila.

*””Fata pe valuri”” – sculptură realizată de Constantin Baraschi (n. 17 noiembrie 1902, Câmpulung – d. 22 martie 1966, București) în 1966. O replică a acestei sculpturi este la Genova, în colecția Hohn. Pe fundul bazinului în care se scurge apa este desenată stema municipiului Galați, steagul României și drapelul UE.

Alte monumente, clădiri și locuri Galați

*”Palatul Administrativ” edificiu impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii județului Galați, Palatul Administrativ a fost construit în perioada anilor 1904 -1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul școlii naționale a arhitecturii românești. Pe fațada principală a Palatului, la nivelul superior, se află două statui realizate din marmura albă – „Industria” și “Agricultura” ale sculptorului Frederic Storck, care sunt acoperite de tencuială. Mai jos, se găsesc două steme de bronz ale județului. Pe frontonul clădirii se găsește un ceas de mari proporții. Fiecare oră este marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals “Valurile Dunării” capodopera de renume mondial a compozitorului gălățean losif Ivanovici (1845 -1902).

*Copia “Statuii Lupoaicei” (“”Lupa Capitolina””), simbolul latinității poporului român.

*”Palatul Navigației” (astăzi “Gara Fluvială”) datează din ultimul deceniu al secolului XIX, începutul secolului XX, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu. În prezent acesta este sediul mai multor instituții precum “Administrația Porturilor Dunării Maritime” sau “Compania de Navigație Fluvială Română Navrom”.

*”Palatul Universității” situat în centrul Galaților, fostul Palat al Justiției, astăzi sediul Universității, ocupă în vechiul peisaj arhitectural al municipiului locul cel mai de seamă, datorita monumentalitații sale. Acest edificiu este opera arhitecților Grigore Cerchez si Vîrnav. A fost construit între anii 1911-1913.

*”Casa Robescu” este construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dupa proiectul arhitectului Ion Mincu. Clădirea are subsol supraînălțat, două nivele cu două foișoare-balcon la etaj și un alt balcon la parter, spre stradă. Decorațiile exterioare sunt din ocnițe cu butoni, brâu în stil brâncovenesc al frânghiei răsucite, plăci de ceramică lustruită. Ceramica lustruită este folosită și la decorarea florală a registrului superior. Azi servește ca “Palatul Copiilor” Galați.

*”Castrul Roman de la Tirighina – Barboși” Săpăturile efectuate în castellum roman de la Bărboși (la nord de Dunăre, lângă Galați, aproape de vărsarea Siretului), din anii 1959—1962, au dovedit în condiții stratigrafice perfect de clare, că pe înălțimea Tirighina se găsea la început o cetățuie dacică, întărită cu un val de pământ. Ceramica dacică și cea de import, ca și o monetă de argint histriană, permit ca începuturile cetățui dacice să fie fixate în secolul I î.e.n. (cel mult sfârșitul secolului II î.e.n.). Cetățuia dacică de la Bărboși a sfârșit apoi în urma unui puternic incendiu, a cărui urme sunt destul de evidente. Monedele romane aflate în acest nivel dacic sunt din vremea lui Augustus și continuă apoi seria neîntreruptă până în anii domniei împăratului Nero (54—68 e.n.). N-ar fi exclus deci ca sfârșitul acestei cetățui să fie pus în legătură cu acțiunea guvernatorului Moesiei Tib. Plautius Silvanus Aelianus în regiunea de la nord de Dunăre, a cărui rezultat a fost mutarea forțată a celor 100.000 de transdanubieni la sud de Dunăre și care a avut loc prin anii 62—66 e.n. în legătură cu problema vechimii stăpânirii romane la nord de Dunăre, în partea de sud a Moldovei, se pune întrebarea dacă acest castellum de la Bărboși, datează dintr-o perioadă mai veche decât anii 101 —102, primul război dacic (eventual 105—106 cel de al doilea război dacic), sau numai începând cu acești ani.
*Pentru detalii vezi articolul Castru Roman de la Galați: Tirighina-Barboși

Cinematografe în Galați

*Multiplex Euromall str. Ana Ipătescu vis-a-vis de Autogara Galați (în construcție)
*Cinema Dacia str. Oțelarilor nr. 11 (desființat)
*Cinema V.I.P. str. Brăilei nr. 168
*Cinema Central str. Domnească nr. 25 (desființat)
*Cinema Republica str. Domnească nr. 35 (desființat)
*Cinema Popular Str. Lahovary nr.1 (desființat)
*Cinema Flacăra (desființat)
*Cinema Doina – Sediul Bingo Europa (desființat)

Corzah Group Service Auto Galati
Cele mai bune preturi la Pachete promotionale in 2021
Rezervați acum serviciul de reparații auto la Corzah Group Service auto Galati
 Tel 0757035645
https://g.page/corzahauto?share